20 jul, 2020

Vrouwen in Nederland hebben vaker dubbele banen om rond te komen

Vrouwen in Nederland hebben vaker dubbele banen om rond te komen

Nederlandse vrouwen staan in Europa ver bovenaan als het gaat om dubbele banen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksinstituut Eurofound ‘Privilege of noodzaak? Het leven van mensen met meerdere banen’. Bijna één op de tien vrouwen in Nederland heeft twee banen.

Mannen met dubbele banen hebben vaker goedbetaald werk. Maar vrouwen hebben juist verschillende banen nodig om rond te kunnen komen. Het gaat volgens de onderzoekers om schoonmakers, helpenden, werkers in persoonlijke verzorging en verkopers.

We verbinden ons als Voor 14 niet voor niets aan de feministische strijd. Een groep van Nijmeegse en Arnhemse Voor 14 strijders ging 8 maart nog naar de Vrouwenmars om aandacht te vragen voor het verband tussen laag betaald werk en gender.

Een van de conclusies van het onderzoek onderstreept de noodzaak van Voor 14:

'Als een werker gedwongen wordt om extra werk te doen - omdat hun inkomen niet genoeg is om de vaste lasten te betalen – dan roept dat vragen op over de eerlijkheid van het loon dat zij krijgt. Dit idee wordt versterkt door het bericht van de Europese Commissie uit januari dat onderstreept dat "werkers in Europa een eerlijk minimumloon moeten krijgen dat voorziet in een fatsoenlijk leven".'

Font size