Een eerlijk minimumloon is een zaak van gelijkwaardigheid

Ik sta voor mijn gevoel met mijn rug tegen de muur. De combinatie van de onzekerheid van het aantal uren en het lage uurloon, maken dat ik niet kan rondkomen."

- Sandrine, verkoopmedewerker detailhandel

Sandrine, verkoopmedewerker detailhandel
Uurloon: €10,36
Werkt: op een contract van 20 uur per week

"Met veel plezier werk ik voor een mooi bedrijf in de cosmetica branche, met prachtige producten. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en ik zou niet zo snel iets anders willen doen."

"Toch zit ik niet op mijn gemak. Dat komt omdat ik structureel geld tekort kom. Ik zou dat willen oplossen door full-time te gaan werken, maar dat is niet mogelijk. Er worden alleen part-time contracten gegeven. Als ik geluk heb word ik extra ingeroosterd, maar daar kan ik vooraf niet op rekenen. Daarnaast heb ik weinig invloed op de tijden en dagen die ik moet werken. Dat wisselt nogal. Dat betekent dat ik er geen andere baan er naast kan zoeken."

"Ik sta voor mijn gevoel met mijn rug tegen de muur. De combinatie van de onzekerheid van het aantal uren en het lage uurloon, maken dat ik niet kan rondkomen. Dit werkt door op allerlei gebieden: op mijn gevoel van vrijheid, gezondheid, geluk en toekomstperspectief. Het is lastig om aan een betaalbare woning te komen. Maar ook zou ik graag een stabiele basis willen creëren voor een toekomst met een gezin en kinderen. Dat is nu ondenkbaar in mijn situatie."

"Op het moment dat het minimumloon - de bodem van alle lonen - van 10 naar 14 euro zou gaan, verwacht ik dat alle lonen mee zullen stijgen en dat mijn koopkracht zal toenemen. Met 14 euro worden je kansen vergroot. Ik zou dan eerder een gezin starten omdat ik financiële zekerheid zou hebben. Geld speelt een belangrijke rol in deze wereld. Zonder geld heb je simpelweg minder kansen. Het huidige sociaal economische beleid polariseert en drijft groepen uit elkaar. De verhoudingen tussen arm en rijk zijn totaal uit balans geraakt. Het is tijd voor verbinding. Laten we de rijkdom eerlijker verdelen."

Font size