Roy vertelt zijn verhaal Voor 14

“Het kán, 14 euro. Onze horeca verdient het!"

- Roy

Roy, kok bij een bowling & events centrum

Uurloon: €12,75

Werkt: 32 uur per week


"Ik ben 27 jaar, politiek actief en FNV-lid. Ik woon samen met mijn vriendin in de omgeving van Alkmaar en ik ben een horeca man in hart en nieren. In de horeca werkt iedereen, dat vind ik mooi: mensen met diverse achtergronden, en van jong tot oud. En we hebben allemaal hetzelfde doel: dat de gast zich koning voelt."

"Voor het mooie inkomen hoef ik het alleen niet te doen. Het lukt me wel om rond te komen, maar het kost me keer op keer weer een paar tovertrucjes om alles rond te breien. Een bezoek aan de tandarts, de acceptgiro voor gemeentelijke belastingen, de rekening voor gas, water en licht? Iedere maand is het voor mijn vriendin en mij weer goed rekenen en kijken of er iets in termijnen betaald kan worden of opgeschoven kan worden naar de volgende maand. Keer op keer kom ik voor dit soort keuzes te staan. En dat terwijl ik een mooi vak heb, een erkend diploma, en hard werk voor mijn inkomen."

"Ik wil niet alleen voor mijzelf een beter inkomen, maar voor al mijn collega’s in de horeca. De afwassers, de leerling koks, de stralende gastheren en -vrouwen: iedereen verdient minimaal die €14, net als alle werkenden in andere sectoren. Zowel op als buiten mijn werk hoor ik steeds vaker van mensen dat ze in financieel benauwde situaties zitten. Ik maak me daarover veel zorgen. 'We kunnen pas iets veranderen als we het erkennen' leerde ik ooit van mij opa.  Ik heb me daarom aangemeld als vrijwilliger en actieleider van Voor 14 in Alkmaar. Zo kan ik een steentje bijdragen aan een eerlijke, solidaire en gelijkwaardige samenleving."

"Ik roep iedereen op om hetzelfde te doen. Sluit je aan, word lid van de FNV en strijdt mee voor een sociale, eerlijke en gelijkwaardige samenleving. Het kán. €14: onze horeca verdient het! #durfteveranderen #tijdomtekiezen "

Font size