Ronald vertelt zijn verhaal Voor 14

“Daar waar ik met €13,01 bruto per uur aan mijn plafond zit, is voor de aandeelhouders the sky the limit."

- Ronald, supermarktmedewerker

Ronald, supermarktmedewerker

Uurloon: €13,01

Werkt: 40 uur per week


"Ik ben als supermarktmedewerker al jaren lid van vakbond FNV. We hebben veel acties gevoerd. Het wordt echter steeds lastiger, zo niet bijna onmogelijk, om met de grote werkgeversgiganten in gesprek te gaan over goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers. Daar waar ik met €13,01 bruto per uur aan mijn plafond zit, is voor de aandeelhouders the sky the limit. Supermarkten maken enorme winsten en de lonen die uitbetaald worden staan daar niet mee in verhouding. Als wij hier wat van zeggen, wordt er niet naar ons geluisterd."

"Samen actie voeren is de enige manier om verandering te bewerkstelligen. En ja, ook naar het kabinet toe. Het kabinet heeft de belangrijke taak om te zorgen dat iedereen fatsoenlijk rond kan komen. Sinds de VVD aan de macht is, staat het kabinet enkel aan de kant van de werkgeversgiganten. Het kabinet stimuleert werkgevers zelfs om lage lonen uit te betalen met het lage-inkomensvoordeel (LIV). De werkgevers hoeven hier niets voor te doen. Het UWV keert jaarlijks automatisch 2000 euro per werknemer uit."

"Op die manier worden werkgevers nog eens extra beloond wanneer ze hun personeel een laag loon uitbetalen. Met alle gevolgen van dien: ik zie collega’s die een contract hebben van 20 uur per week, wel de hele week beschikbaar moeten zijn en er dus geen andere baan bij kunnen nemen. Deze mensen leven in armoede."

"Dankzij het kabinet van Rutte hebben werkgevers steeds meer macht gekregen en mogen ze steeds meer van ons profiteren. Het voelt soms alsof wij de slaven zijn van de rijken. Daar verzet ik mij tegen en daarom ben ik actief lid van de FNV vakbond. Wij verdienen een eerlijk loon. Onze groep supermarktmedewerkers van de FNV eist voor de komende CAO een loonsverhoging van 5% om uiteindelijk tot die noodzakelijke 14 euro minimumloon te komen."

Font size