25 jul, 2024

Onze nieuwe minimumloongids is uit!

Het minimumloon blijft al jaren achter op gewone lonen.

Je kunt nu 17% minder kopen van een minimumloon dan in 1979, terwijl er per gewerkt uur ruim 38% meer wordt verdiend dan in 1979. Nederland is als geheel rijker geworden, maar minimumloners juist armer.

 

Geen enkel huishouden kan rondkomen van het minimumloon alleen

Minimumloonhuishoudens zijn sterk afhankelijk van toeslagen om rond te kunnen komen. Zelfs met toeslagen hebben sommige huishoudens nog steeds moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit benadrukt de urgentie van een hoger minimumloon.

Stellen komen vrijwel altijd geld tekort

Vooral als ze een auto nodig hebben om naar werk te gaan, hebben stellen vaak niet genoeg geld om rond te komen. Dit is een schrijnend voorbeeld van hoe het huidige minimumloon tekortschiet.

Vergelijking met andere EU-landen

Het Nederlandse minimumloon is relatief laag in vergelijking met het mediane loon in andere EU-landen. Dit benadrukt de noodzaak van een verhoging om in lijn te komen met Europese normen.

Effecten op werkgelegenheid en inflatie

Uit onderzoek blijkt dat een verhoging van het minimumloon geen significante negatieve effecten heeft op de werkgelegenheid en slechts een beperkte invloed heeft op de inflatie. Dit betekent dat de voordelen van een hoger minimumloon opwegen tegen de mogelijke nadelen.

Conclusie

Het verhogen van het minimumloon naar 60% van het mediane loon, momenteel €16 per uur, kan een groot deel van de armoedeproblematiek in Nederland oplossen. Wij blijven strijden voor en eerlijk minimumloon voor iedereen!

Wil je meer weten? Lees onze volledige minimumloongids op onze website:

 

Bekijk het hier

 

Font size