Maryam helpt vrouwen hun sociaal economische positie te versterken

"Bij de moskee ontmoette ik veel vrouwen die me vertellen geen zeggenschap te hebben over hun eigen financiën."

- Maryam, initiator Roze Hesjes

Maryam, initiator Roze Hesjes en uitkeringsgerechtigde

Inkomen: €1006 per maand

"Ik ben geboren en getogen in Sudan. Mijn familie leefde van de opbrengst van kamelen. Al op jonge leeftijd wilde ik graag naar school omdat ik enorm leergierig ben. Naar mate ik ouder werd, werd dit een probleem. De meeste mannen in mijn familie wilden dat ik ging trouwen en thuis bleef om voor het huishouden en het gezin te zorgen. Er werden diverse dorpsberaden gehouden om gepaste straffen voor mij te bedenken. Ik werd genegeerd en leeftijdsgenoten mochten niet meer met mij om gaan."

"Alhamdoulilah - dankzij God - had ik de steun van mijn vader en van mijn opa. Van hen mocht ik wel studeren. Ik ging naar de universiteit. Daar heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen. Naast mijn studie had ik diverse bijbanen om economisch zelfstandig en onafhankelijk te zijn. Ik maakte mijn eigen keuzes. Wat een geweldig gevoel is dat!"

"Om politieke redenen was mijn leven als vrouw op de universiteit niet meer veilig en vluchtte ik naar Nederland. Hier heb ik bij verschillende telecommunicatie bedrijven gewerkt. Toen het laatste bedrijf vijf jaar terug fuseerde, koos ik ervoor om mij in te gaan zetten voor vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun partner of van derden."

"Bij de moskee in Amsterdam-Noord ontmoette ik veel vrouwen die me, tot mijn grote verbazing, vertelden geen zeggenschap te hebben over hun eigen financiën. Ze wonen nota bene in Nederland, een vrij en rijk land. Ik help ze met vertalen, met het schrijven van brieven en met hun administratie. Het is een hele opgave om van alle regelingen, toeslagen en subsidies op de hoogte te zijn, laat staan als je de taal niet spreekt." 

"Toen ik een jaar geleden hoorde over Voor 14, wist ik direct dat ik daar onderdeel van wilde zijn. Voor 14 strijdt er onder andere voor om, net als ik, de sociaal economische positie van vrouwen te versterken. Daarom ben ik begonnen met de Roze Hesjes. Een vorm van vredig en vrouwelijk protest, waar we zeker ook de mannen bij nodig hebben.

"Armoede zorgt ervoor dat je op alle gebieden in de overlevingsmodus vervalt. Je hebt geen geld en ruimte om goed voor je kinderen te zorgen en om aan verplichtingen te voldoen. Daarom is het van belang dat de salarissen en uitkeringen omhoog gaan. Zodat iedereen kan leven in plaats van overleven."

"Wees solidair, maak het verschil. Net zoals mijn vader en mijn opa dat ook voor mij hebben gedaan."

LEES HIER MEER OVER DE ROZE HESJES

Font size