Mark is postbode en verdient al 11 jaar hetzelfde

"Ik vind het prettig om 22 uur per week te werken, zodat ik genoeg tijd heb voor mijn vrijwilligerswerk."

- Mark, postbode

Mark, postbode

Uurloon: €10,72

Werkt: 22 uur per week, verdeeld over 5 dagen

"Elf jaar geleden ben ik bij PostNL komen werken. Ik vond het direct een leuke baan. Het is een sociaal en vrij beroep.  Samen met een groep fijne collega’s zorg ik ervoor dat enerzijds de leidinggevenden bij PostNL, en anderzijds de buurtbewoners blij zijn met onze diensten. Ondanks de complimenten die ik krijg voor mijn werk, is mijn uurloon in die elf jaar hetzelfde gebleven en is er geen enkel zicht op uitbreiding van uren. Ik heb hier wel eens wat over gezegd, maar het verandert niets."

"Ik vind het prettig om 22 uur per week te werken, zodat ik genoeg ruimte over houd voor mijn vrijwilligerswerk. Zo help ik mijn buurman, die een lichamelijke beperking heeft, met de boodschappen en het voeden van zijn dieren. Ik ondersteun de kerk en bezoek mensen in een psychiatrische instelling hier in de buurt. Ook heb ik drie jaar Nederlandse les gegeven aan mensen die hun thuisland hebben moeten verlaten als gevolg van oorlog en geweld."

"Mijn netto salaris ligt rond de 900 euro per maand. Dat is niet veel, maar vroeger was er een belastingvoordeel en lukte het me om daarvan te leven. Nu gaat dat naar de werkgevers. Het is een stuk lastiger geworden om rond te komen."

"Tot voor kort werd mijn inkomen aangevuld door de gemeente. Dat gaf me financieel wat meer ruimte, maar het leverde vooral ook veel stress op. De gemeente eist heel veel van je voor zo'n bijdrage iedere maand. Zo hebben ze meerdere pogingen ondernomen om me te dwingen tot een tweede betaalde baan. Mijn aanvulling werd zelfs een keer gekort. Dit deed pijn, en gaf me het gevoel dat wat ik doe, niet goed genoeg is. Nu, zonder die aanvulling, heb ik dus minder te besteden. Maar ik ben ontzettend opgelucht om die dwang niet meer te voelen."

"Als het minimumloon naar 14 euro zou gaan, dan kan ik vrijer bewegen en dan zou ik wat extra dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld op vakantie."

 

Vind jij ook dat Mark en al zijn PostNL collega's meer verdienen? Teken dan de actieoproep Postbezorgers!

ACTIEOPROEP POSTBEZORGERS TEKENEN

Font size