Kamerleden vertegenwoordigen vooral de mening van rijke kiezers

Answer

De leden van de Tweede Kamer zijn volksvertegenwoordigers. Toch vormen ze geen afspiegeling van de kiezers die ze vertegenwoordigen. Het zijn vaak wat oudere witte mannen die naar het HBO of de universiteit zijn geweest.* Soms wordt gezegd: dat geeft niet, zo lang Kamerleden maar een afspiegeling vormen van de opvattingen van de kiezers. Maar ook dat is niet het geval. Wouter Schakel en Armen Hakhverdian hebben de opvattingen van Kamerleden vergeleken met de opvattingen van kiezers. Als het om sociaal-economische onderwerpen gaat, zijn Kamerleden gemiddeld rechtser dan de kiezers. Zo zijn ze minder grote voorstanders van het verkleinen van de inkomensverschillen.

[citation]

* Zie bijvoorbeeld Mark Bovens en Anchrit Wille, Diplomademocratie: Over de spanning tussen meritocratie en democratie. Uitgeverij Bert Bakker, 2011.

[end_citation]

Kamerleden zijn het veel vaker eens met rijke kiezers dan met de rest van de bevolking. De grafiek laat zien wat er met de inkomensverschillen moet gebeuren volgens kiezers en volgens Kamerleden. Onder alle groepen is er steun voor kleinere inkomensverschillen, maar de steun is relatief klein onder kiezers die veel verdienen en zelfs nog kleiner onder Kamerleden. Bron: Schakel en Hakhverdian (2018).

[citation]

  • Methode: Op basis van bestaande enquêtes zijn opvattingen van Tweede Kamerleden vergeleken met voorkeuren van kiezers.
  • Uitkomsten: De opvattingen van Kamerleden staan veel dichter bij die van kiezers met een hoog inkomen en kiezers met een hoge opleiding, dan bij de rest van het electoraat.
  • Bron: Wouter Schakel and Armen Hakhverdian, Ideological congruence and socio-economic inequality. European Political Science Review, (2018), 10:3, 441–465

[end_citation]