Jopie vertelt haar verhaal Voor 14

“Ik schrik als ik de eindnota van de energieleverancier krijg. Ik hoop dan dat het een fout is want ik kan dat geld niet missen."

- Jopie

Jopie, online marketing trainee

Uurloon: €11,50

Werkt: 40 uur per week

 

"Tot eind 2021 werk ik als online marketing trainee voor een traineebureau. Mijn werkgever heeft mijn opleiding van vier maanden betaald en nu word ik ruim anderhalf jaar door hen gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers. Samen met mijn vriend woon ik in een vrijesectorwoning. Niet meer in Amsterdam want daar kon ik niks betaalbaars vinden. Mijn vriend werkt 32 uur per week in de gehandicaptenzorg. De helft van ons inkomen gaat naar de huur en vaste lasten."

"Nu verdien ik rond de 1600 euro netto per maand. Na dit traineeship heb ik meer werkervaring en dan hoop ik op een hoger salaris. Als ik meer zou verdienen kan ik een buffer opbouwen. Die heb ik nu niet: ik kom net rond elke maand. Dus ik schrik als ik een eindnota van de energieleverancier krijg. Ik hoop dat die rekening een fout is want ik kan dat geld niet missen. Daar maak ik me zorgen over."

"Ik hoef niet rijk te worden. Ik wil gewoon genoeg hebben om fijn van te kunnen leven. Liefst met een baan waar ik blij van word. Eigenlijk heb ik een passie voor illustreren, maar met mijn 40-urige werkweek kom ik daar nauwelijks aan toe."

"Ik vind het echt belachelijk dat er multimiljardairs bestaan terwijl er mensen honger lijden. De ongelijkheid is enorm en wordt alleen maar groter. Er is verandering nodig. Iedereen heeft recht op een leefbaar inkomen zonder zorgen over basisbehoeften. Daarom is het belangrijk dat het minimumloon verhoogd wordt naar 14 euro per uur."

Font size