Jay vertelt zijn verhaal Voor 14

Ik zit in een vicieuze cirkel van banen met een te laag inkomen, zonder uitzicht op werk waarbij het salaris wél leefbaar is."

- Jay

Jay, parking host

Uurloon: €10,50

Werkt: 24 uur per week


"Ik ben 26 jaar oud. Ik heb verschillende banen gehad waarbij het salaris altijd rond het minimumloon lag. Zelfs toen ik als teamleider bij AH To Go werkte was dat het geval. Sinds kort werk ik drie dagen per week bij Q-Park. Het lukt me niet om van dat inkomen de rekeningen te betalen."

"Ik sta onder bewindvoering en ik houd per week 40 à 50 euro over om van te leven. Daar moet ik alles van betalen: kleding, eten, drinken, spullen voor het huishouden. Een keertje met mijn vrienden stappen, nieuwe schoenen of een nieuwe jas zit er niet in."

"Ik zit in een vicieuze cirkel van banen met een te laag inkomen om van rond te komen, zonder uitzicht op werk waarbij het salaris wél leefbaar is. En in die vicieuze cirkel zit ik al heel lang. Het maakt me bang. Ik weet niet wat er komen gaat. En het lukt me niet meer om te zien hoe ik dit kan veranderen."

"Als ik solliciteer krijg ik opmerkingen over mijn huidskleur en mijn afkomst. In eerste instantie verwachten ze door mijn voor- en achternaam op mijn CV een wit persoon. Op het moment dat ze mij zien, is het beeld compleet anders. Dan krijg ik te horen dat ik niet geschikt ben of dat er iemand anders is die beter in het team past. Dat heb ik al zo vaak meegemaakt."

"Deze uitzichtloze situatie heeft invloed op mijn mentale en fysieke gezondheid. Op deze manier voel ik mij geen mens. Om gezond te kunnen leven heb je een fatsoenlijk inkomen nodig. Dat is een feit. Het is nodig dat de politiek haar verantwoordelijkheid pakt en zorgt dat het minimumloon wettelijk wordt verhoogd naar minimaal 14 euro per uur."

Font size