Inge vertelt haar verhaal Voor 14

“Feitelijk kom ik met 40 uur werken per week, €500 tekort om van te kunnen leven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

- Inge, rij-instructeur vrachtwagen

Inge, rij-instructeur vrachtwagen

Uurloon: €13,85

Werkt: 40 uur per week

"Als rij-instructeur voor vrachtwagens ben ik in loondienst. Wij hebben geen CAO. Mijn baas betaalt gelukkig nog redelijk goed als je kijkt naar de kosten die hij heeft: verzekering, brandstof, onderhoud van de vrachtwagen, dat soort dingen. Dat, plus ons loon, moet allemaal betaald worden uit de uurprijs die een klant voor een rijles betaalt."

"Als alleenstaande moeder is het niet gemakkelijk om rond te komen. Ik red het omdat ik 40 uur werk. En omdat ik toeslagen krijg: zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Opgeteld is dat per maand €500. Feitelijk kom ik dus met 40 uur werken per week, €500 tekort om van te kunnen leven. Want zonder die aanvulling ben ik niet in staat om bijvoorbeeld mijn wasmachine te laten repareren als die stuk is, of om op vakantie te gaan."

"Als ik meer zou verdienen dan zou ik een auto willen. Nu leen ik die van familie als ik hem nodig heb. Maar een eigen auto geeft vrijheid: dan kan ik spontaan besluiten om een ritje naar het strand of het bos te maken, zonder afhankelijk te zijn van andere mensen. En ik wil van die toeslagen af. Ik moet vaak geld terug betalen en het geeft veel gedoe."

Font size