Gwenny vertelt haar verhaal Voor 14

“Mijn Wajong uitkering is 75% van het minimumloon. Ik kan je vertellen: dat is geen vetpot."

- Gwenny

Gwenny, ontvangt een Wajong uitkering

"Samen met mijn vriend woon ik in de buurt van Gouda. Ik heb een koksopleiding gedaan en ik heb een tijdje in de horeca gewerkt. Toen ik zestien was, heb ik mijn rug gebroken. Dat heeft zich nooit volledig kunnen herstellen, waardoor ik op mijn 24e voor 100% ben afgekeurd."

"Sindsdien ontvang ik een Wajong uitkering. Dat is 75% van het minimumloon, €1100 bruto per maand. Neem maar van mij aan: dat is geen vetpot. Na het betalen van de vaste lasten houd ik €100 over om spullen voor mezelf te kopen en te sparen. We doen ons best zo min mogelijk uit te geven. Onze kleding kopen we bijvoorbeeld in tweedehands winkels. Maar het zou lucht geven als we iets vaker iets leuks zouden kunnen doen."

"De buitenwereld heeft vaak zijn oordeel klaar: stel je niet aan, je kan best werken. Ze kijken me met de nek aan omdat ze aan de buitenkant niet veel aan mij zien. Maar mensen die mij kennen die weten dat wanneer ik mij fysiek te veel inspan, ik vervolgens drie dagen op bed lig van de pijn." 

"Wanneer het minimumloon naar €14 euro en de uitkeringen stijgen mee, dan zal het ons hopelijk lukken om een kleine eengezinswoning te vinden, waar wij een gezin kunnen starten. Ik roep iedereen op om zich uit te spreken voor 14 euro én om zich aan te sluiten bij de vakbond. Mijn vriend en ik zijn beiden lid. Samen staan we sterker dan alleen. Doe mee! Hoe groter de groep is, hoe groter de kans dat het gaat lukken."

Font size