16 okt, 2019

Buurtactie Vrijheidswijk Leeuwarden voor een eerlijk minimumloon van 14 euro

Wat: Bewoners uit de wijk Vrijheidswijk in Leeuwarden delen persoonlijke verhalen met burgemeester Sybrand Buma. Waar: Bij de ingang van Multifunctioneel Centrum (MFC) Het Mozaïek, Droppingstraat 14, 8923 BW Leeuwarden Wanneer: Donderdag 17 oktober 2019, 10.45 uur

Donderdag bezoekt burgermeester Sybrand Buma van Leeuwarden de Vrijheidswijk om kennis te maken met de wijk en haar bewoners. De wijkbewoners willen van deze gelegenheid gebruik maken om hun persoonlijke verhaal met de burgemeester te delen. Daarmee hopen ze duidelijk te maken hoe hun situatie zal verbeteren als het minimumloon verhoogd zal worden naar 14 euro per uur.

Leven in plaats van overleven

Djaneska (34) is één van de bewoners die haar verhaal kwijt wil aan burgemeester Buma: ‘Wij willen dat iedereen in Leeuwarden kan leven in plaats van overleven. Dat ieder gezin kan genieten van de feestdagen. Dat iedereen de verwarming aan kan zetten als dat nodig is en lekker kan eten’. De alleenstaande moeder van 4 kinderen roept anderen ook op om op te staan voor een hoger minimumloon.

Iedere cent omdraaien

Djaneska: ‘Als burgemeester Buma de wijk bezoekt wil ik hem graag vertellen over mijn leven. Ik maak schoon op scholen na schooltijd en ik ben ook coördinator bij een tussenschoolse opvang. Zelfs met mijn twee banen verdien ik nog niet genoeg om uit de uitkering te komen. Met de 9 euro per uur die mij nu wordt betaald kan ik nooit iets leuks doen met mijn kinderen of sparen voor later. Iedere cent moet ik letterlijk omdraaien anders kom ik in problemen. Soms kan ik geen boodschappen doen of de schoolreisjes voor de kinderen betalen bijvoorbeeld.’

Twee miljoen

Voor 14 wil een socialer Nederland met een eerlijkere verdeling van de welvaart. De vakbond ziet de ongelijkheid groeien en pleit voor een minimumloon van 14 euro. Terwijl de winsten en de welvaart jaar na jaar stijgen, ziet een grote groep Nederlanders daar niets of weinig van terug. Twee miljoen mensen voelen op dit moment niets van de economische groei. Mensen die het minimumloon verdienen zitten vast en kunnen niet meegroeien, niet meeprofiteren.

Font size